Fermantasyon 

Fermantasyon nedir sorusu pek çok insanın kafasındaki soru işaretlerinden bir tanesidir. Pek çok besinin hazırlanmasında önemli bir yere sahip olan fermantasyon ile ilgili sizleri aydınlatacak olan bu yazımız ile tükettiğiniz besinlerin nasıl oluştuğunu anlayabileceksiniz.

Lezzetli besinlerin ortaya çıkmasında oldukça değerli seçeneklerden bir tanesi olan fermente olmak pek çok kimse için ateşten daha değerlidir. Çünkü besinlerin önemli bir kısmı pişerek değil fermente olarak ortaya çıkar. Kavramsal olarak çabuk bozulabilecek olan lezzetlerin bozulmasının engellenmesi olarak ifade edilebilecek olan bu durumu mayalanma şeklinde de açıklayabiliriz. Biyoloji ve kimya alanının oldukça değerli bir kavramı olan fermente işlemi gıda sanayisinde bir nebze farklı anlamlara işaret eder.

Fermantasyon Neden Önemlidir?

Bir süreç olarak ifade edilebilecek olan fermantasyon; laktik asit, etanol ve diğer bazı metabolik ürünlerin dönüştürülmesini ifade eder. Başka bir söylemle açıklamak gerekirse fermente işlemi; organik maddelerin inorganik maddeler tarafından işlenmesi anlamına gelir. İşlem devam ederken bitkisel ve hayvansal enzimlerin kullanılması oldukça önemlidir.

Besinlerde raf ömrünün uzatılması maksadı ile tercih edilen bu işlem bozulmayı geciktirir. Bunun yanı sıra alkol üretimi sırasında da fermente işleminden faydalanılabildiğini söyleyebiliriz. Bundan 9000 yıl öncesinde keşfedilen fermente işlemi gıdaların soğutma olmaksızın muhafaza edilebilmesindeki temel faktördür. Peki, bu pratik ve kullanışlı yöntem hangi gıdalarda uygulanır?

Hangi Gıdalar Fermente Edilir?

Fermente edilerek tüketilen pek çok besin var. Günlük yaşamda bu besinlerin farkında olmasanız da aşağıdaki besinlerin fermente edilerek hazırlandıklarını unutmamalısınız.

Yoğurt

Laktik asit bakterilerinin fermente ettiği sütten elde edilen yoğurt, oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Besin maddeleri bakımından zengin olmasının yanı sıra kemik gelişimini de desteklemesi yoğurtun en avantajlı yanlarındandır. Fermente edilmiş bir lezzet olmasının yanı sıra zayıflamaya ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmaya olanak sağlayan yoğurdu siz de afiyetle tüketebilirsiniz.

Kefir

Kefir taneleri maya ve bakterilerden elde edilir. Bu tanelerin süt ile karıştırılması ile içmeye doyamayacağınız harika bir lezzet ortaya çıkar. Yoğurt benzeri bir tada sahip olduğu bilinse de kefir oldukça yoğun ve keskin bir içecektir. Sindirim sistemini güçlendiren ve kemik sağlığını destekleyen bu lezzeti siz de mutlaka tüketmelisiniz.

Turşu

Turşu, fermente işleminin en kaliteli örneklerinden bir tanesidir. Salamura, sirke ve diğer bazı solüsyonların kullanılması ile birlikte turşu ortaya çıkarılırken fermente işleminden hemen sonra kullanıma hazır hale gelir. Turşuların hemen hepsinde benzer süreçlerden geçilirken bu süreçlerin turşu tipine bağlı olarak değişkenlik göstereceği ifade edilebilir. Bu nedenle hazırlanacak olan turşu için bekleme sürelerinde farklılık gösterebilecektir.

Fermantasyon Ne Gibi Faydalara Sağlar?

Belli başlı gıdaların fermente yöntemi ile hazırlanması bir gelenek olarak kabul edilse de aslında sağlık açısından çok ciddi avantajları vardır. Bu avantajlar aşağıdaki gibidir.

·         Fermente gıdalar sindirimi kolaylaştırarak emilimin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini destekler,

·         Besin içeriğinin arttırılmasını sağlayan fermente işlemi vitamin ve mineral zenginliğini sağlar,

·         Bağırsak bakterilerinin zenginleştirilmesi ile insan vücudunu korur.