Çiçek Balının Faydaları


Çiçek balı, bal üretiminde nektar kaynağını çiçeklerden alan bal çeşididir. Ballar, nektar kaynağına göre tüm dünyada yüzlerce hatta binlerce farklı çeşide ayrılırlar. Ülkemizde ise en yaygın olarak çiçek balı, çam balı ve kestane balı üretilir. Bunun nedeni ülkemizin iklim ve bitki örtüsü çeşitliliğinin bu ağaç ve bitkilerin yetişmesine uygun olmasıdır. Unutulmamalıdır ki arılar hangi çiçek veya bitkiye ulaşabilirlerse o çiçeğin flora özelliklerini ballarına yansıtacaklardır. Örneğin çam balı; çam ağaçlarının yoğun olarak görüldüğü Akdeniz İklim’ inde Antalya, Muğla, Çanakkale, Mersin, Aydın gibi bölgelerinde üretilebilir. Buralarda yetişen çam ağaçlarında koşnilli ismi verilen bir tür böcek yaşar. Bu böceğin reçine benzeri salgısının bal arıları tarafından toplanmasıyla çam balı üretilir. Bilindiği gibi, kestane balı üretimi için ise kestane ağaçları açısından çok zengin bir coğrafya gerekmektedir. Bu nedenle en iyi kestane balı, kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu Karadeniz İkliminin hâkim olduğu bölgelerde elde edilir. Özellikle Kastamonu, Artvin, Ardahan, Rize bölgelerinde üretilen kestane balı oldukça kaliteli ve yoğun bir kestane polenine sahip olur.


Çiçek Balı nerede yetişir?

Çiçek ballarının nerede üretildiğine bakacak olursak daha geniş bir bölgeden bahsedebiliriz. Çiçek balı, ülkemizde ve dünyada en çok üretilen bal çeşididir. Dünya genelinde yüzlerce hatta binlerce farklı bitki örtüsü ve coğrafya vardır. Bu nedenle çiçek balı da bin bir farklı çeşittir. Anadolu da üretilen çiçek ballarının kalitesi her zaman daha yüksektir. Anadolu binlerce yıllık geçmişi ve verimli topraklarıyla dünya genelinde nadir bulunan bitkilere ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle dağlarda, yüksek rakımlı yaylarda dünyanın başka hiç bir yerinde yetişmeyen çok kıymetli bitkiler yetişmektedir. Bu değerli bitkiler çiçek ballarının kalitesini belirlemekte ve Anadolu’da üretilen çiçek ballarının çok değerli olmasını sağlamaktadır.

Çiçek Balının Faydaları nelerdir?

Kaliteli ve besleyici değerler açısından yüksek olan tüm bal çeşitlerinin insan vücudu açısından kendine özgü faydası vardır. Örneğin Kestane Balı mideye ve boğaz ağrılarına iyi gelirken, çam balı kalbe ve damar tıkanıklıklarına iyi gelmektedir. Çiçek ballarından çeşit çok fazla olduğu için her çiçek balının şifalı olduğu söylemek mümkün değildir. Örneğin arıcının kovanları ayçiçeği tarlasının yanında ise üretilen bal yine çiçek balı olacaktır. Fakat tarımsal üretim sonucu elde edilen bir bitki olan ayçiçeğinden toplanan polenlerle şifalı bir bal elde etmek mümkün değildir. Çiçek ballarının faydasından yararlanabilmek için yüksek rakımlı yaylalarda üretilen yayla çiçek ballarından tüketmek gerekir.

Böylece üst solunum yolları enfeksiyonlarında, mide bağırsak problemlerinde, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıkları önlemede çiçek ballarından yararlanılabilir. Ayrıca düzenli bal kullanımı bağışıklık sistemini güçlendir, gün boyu dinç ve zinde olmanızı sağlar, enerji verir.

Çiçek Balının Zararları nelerdir?

Tüm gıdalar gibi balın da aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Bal, son derece faydalı bir besin olsa da gün içinde çok fazla bal yemek vücudumuzun tepki vermesine neden olacaktır. Bu tepkiler zaman zaman kusma ve ishal gibi rahatsızlıklar olabilir. Ayrıca şeker hastalığı olan ve fazla kilolu kişilere bal tüketimi önerilmemektedir. İçindeki alerjen bileşiklerden dolayı 1 yaşından küçük çocukların bal yemesi de sakıncalı bulunmaktadır.

 

NOT: Sitemizde yer verilen konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızın çözümü için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bu sitede yer alan bilgiler ve uygulanmasından doğabilecek zararlardan sitemiz sorumlu değildir. Sitemizde yazılan yazılar, çeşitli kaynaklardan derlenen bilgileri içermektedir. Makale sahibi iseniz ve yazılarınızdan yararlanmamızdan rahatsızlık duyuyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.